prijslijst

INGEGROEIDE NAGEL


Ingegroeide nagel
De nagel waarbij de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van wat op een ingegroeide nagel lijkt. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of zelfs een likdoorn vormen. Dit noemt men een pseudo-ingegroeide nagel.
We spreken pas van een echte ingroeide nagel als de nagelpunt in de huid dringt, waardoor een verwonding van het omliggende zachte weefsel plaatsvindt. Dit veroorzaakt op zijn beurt een acute ontsteking. De nagelwal zal eveneens ontsteken. (=paronychia) Deze ingroei komt meestal voor aan de grote tenen.

Ontstaan
Verweekte huid: Door hyperhydrosis (overmatig zweten) of te vaak een heet voetbad ontstaat er een verweking van de sulcus, waardoor de nagelpunt sneller kan ingroeien.

Laterale druk:
Door te smalle schoenen of strakke kousen is de dorsale druk groter en wordt de rand van de teennagel dieper in de sulcus gedrukt.

Dorsale druk:
Indien er te weinig ruimte in de schoentop is, wordt de nagel dieper in de sulcus gedrukt.

Abnormale belasting:
bvb een hallux valgus. De weefsels onder de nagel worden samengedrukt, zodat de sulcussen dieper worden.

Verkeerde knipwijze:
Te kort en te hoekig geknipt, zal de nagel zich bij het verder groeien in het omliggende weefsel kunnen boren.

Behandeling
De chiropodiste zal een kleine spie uitknippen die zeker geen enkele onregelmatigheid meer bevat. Indien een splinter aanwezig is, wordt die zo mee verwijderd.
De nagelrand wordt mooi glad gemaakt. De sulcus gereinigd en gedesinfecteerd. In de nagelwal zal een tamponade aangebracht worden, zodat de nagel niet opnieuw kan ingroeien.
Indien nodig wordt de teen ontlast.

Bij ernstige en chronische ingroeÔing, kan een nagelbeugel geplaatst worden.

Mycosis / schimmelnagel
Schimmelnagel
Dit is een schimmelinfectie van zowel het nagelbed als de nagel zelf.
(Dermatofyten leven van hoornstof en vermeerderen zich hierdoor) De schimmelnagel,
in de volksmond ook kalknagel genoemd, heeft een vaak verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat, die soms ook pijnlijk kan zijn. De laatste kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.
De oorzaak is een schimmelinfectie.

Oorzaak
De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, douche en sauna Huisstof, tuinaarde, huisdieren,Ö aangeboren gevoeligheid.
De schimmelinfectie wordt bevorderd door:
- te veel zeep (natuurlijke beschermlaag lost op)
- vochtige huid (slecht afdrogen)
- slechte voethygiŽne
- huidinfectie wordt soms nagelschimmel
- beschadigde nagel
- gestoorde nagelgroei door de leeftijd

Behandeling
Een nagelschimmel doen verdwijnen duurt maanden, soms jaren.
De chiropodiste zal de nagel afvlakken, de mycosestukjes verwijderen, het nagelbed zoveel mogelijk vrij maken (openstellen voor de antimycoticum).
Desinfecteren en behandelen met antimycoticum-tinctuur

Opm. : De genezing hangt af van een goede bloeddoorstroming. (dus bij oudere mensen is dit moeilijker).

Psoriasis nagel
psoriasis_nagel
Psoriasis is een aangeboren, chronische, en niet-besmettelijke huidziekte.
Kenmerkend zijn schilferende droge plekken op de huid. Ook de nagels kunnen aangetast zijn en vertonen dan putjes en groeven.
Ook treedt verkleuring op. Men noemt de psoriasisnagel ook wel vingerhoednagel. Psoriasisnagels kunnen veel op schimmelnagels lijken.

Behandeling
Behandeling gebeurt door het platfrezen van de nagel.
Ramshoornnagel
Vaak is dit type nagel oorspronkelijk een hoornnagel die is verwaarloosd. Door extreme hoornvorming gaat de nagel een donker gekleurde klauwachtige vorm aannemen met dwarse ribbels. Daardoor lijkt de nagel enigszins op een ramshoorn. Omdat de nagel erg hard wordt kan deze niet meer geknipt worden.
De ramshoornnagel kan zo dik worden dat geen schoen meer past.

Behandeling
De ramshoornnagel wordt eerst dunner gefreesd en vervolgens wordt op de juiste lengte een dwars groefje gefreesd om op die plaats te kunnen knippen. Daarna wordt de nagelomgeving grondig schoongemaakt. De behandeling moet regelmatig worden herhaald.

Traumanagel
Traumanagel
Dit is een vergroeide nagel. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Voorbeelden: klap of stoot; nagelbeugel; kunstnagel; nagelloslating; nagel-operatie. In bijna alle gevallen gaat de nagel er in zijn geheel af. Omdat het aangroeien van een nieuwe nagel een langdurig proces is, kunnen hierbij problemen ontstaan. Bijvoorbeeld, het huidgedeelte van de teen dat nu geen druk ondervindt van de nagel, komt daardoor iets omhoog, waardoor de nieuwe nagel er niet gemakkelijk overheen kan groeien. Gevolg: de nagel groeit in of groeit niet meer vooruit. Hierdoor ontstaat een dikke (bolle) misvormde nagel.

Behandeling
Een professionele voetverzorger of podotherapeut kan met verschillende technieken de nagel begeleiden tot normale groei (nagelbeugeltechniek, kunstnagels). Dit is een vrij langdurig proces, tot soms wel twee jaar. De patiŽnt moet vaak terugkomen voor behandeling. Hij/zij moet ruime schoenen dragen en alert zijn op roodheid of pijnklachten en dan direkt kontakt opnemen met de behandelend verzorger


Overzicht      |      Ingegroeide nagel       |      Likdoorn / eelten      |      Voetreflexologie      |      Podotechnieken      |      paraffinebad